Μάθετε να αποκωδικοποιείτε το κλάμα του μωρού σας


Για τους περισσότερους νέους γονείς, το κλάμα του μωρού τους είναι μια τρομακτική εμπειρία, αφού αισθάνονται ανίσχυροι να βρουν τι το προκαλεί και με ποιον τρόπο μπορούν να το σταματήσουν. Κι όμως το κλάμα ενός μωρού είναι μια λειτουργία απόλυτα φυσιολογική, αφού αποτελεί το μοναδικό τρόπο που έχει να εκφράσει τις ανάγκες του.

Γι’ αυτό λόγο καλό θα είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος σας και σταδιακά θα δείτε ότι θα μάθετε να αποκωδικοποιείτε τις αιτίες που κάνουν το μωράκι σας να κλαίει:
  • Γιατί πεινά: Σε αυτήν την περίπτωση το κλάμα λειτουργεί σαν καμπανάκι που σας υπενθυμίζει ότι ήρθε η ώρα του φαγητού.
  • Γιατί είναι λερωμένο: Μια λερωμένη πάνα είναι ικανή να προκαλέσει εκνευρισμό και κλάμα στο μωράκι σας. Επίσης ακόμα κι αν δεν είναι λερωμένη, μπορεί να το σφίγγει, να μην έχει τοποθετηθεί καλά ή να του προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
  • Γιατί νυστάζει: Το κλάμα και γενικά η υπερδιέγερση είναι συχνά σημάδι ότι το μωρό είναι εξαντλημένο και νυστάζει.
  • Γιατί φοβάται: Ένας έντονος και παράξενος ήχος ή ένα άγνωστο σε εκείνο πρόσωπο που θέλει να το πάρει αγκαλιά, μπορούν να του προκαλέσουν φόβο και άγχος που θα τα εκφράσει αρχίζοντας τα κλάματα.
  • Γιατί έχει κολικούς: Αυτό το κλάμα είναι σχεδόν σπαρακτικό και θα παρατηρήσετε ότι συμβαίνει καθημερινά συνήθως την ίδια ώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις το απόγευμα.
  • Γιατί πονά: Εκτός από τους κολικούς όμως, οποιοσδήποτε πόνος, για παράδειγμα στο αυτάκι ή στα δόντια, θα κάνουν το μικρούλι σας να κλάψει.
  • Γιατί βαριέται: Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ένα μωράκι που δεν ξέρει τι να κάνει ή νιώθει ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί του, μπορεί να αρχίσει να κλαίει για να σας τραβήξει την προσοχή ή να σας ζητήσει να του πιάσετε το παιχνίδι του που έπεσε στο πάτωμα.
  • Γιατί ζεσταίνεται ή κρυώνει: Όταν το μικρό σας νιώθει άβολα με την θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρίσκεται, θα διαμαρτυρηθεί κλαίγοντας.
Να θυμάστε πώς στις περισσότερες περιπτώσεις το κλάμα του μωρού σας δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απλά ο δικός του τρόπος για να επικοινωνήσει μαζί σας, μέχρι να μάθει να μιλά.